TRIVIA 1! SABAH OH SABAH Tanah Airku

IA pernah digelar North Borneo semasa era penjajahan. Semuanya disebabkan kedudukannya yang berada paling atas pulau borneo. Kepelbagaian bentuk muka bumi yang istimewa menyimpan seribu satu cerita dan sebahagiannya masih menjadi misteri sehingga hari ini pasti menarik perhatian sesiapa sahaja yang datang ke tanah bertuah ini. Jadi jum kita tinguk sikit trivia pasal ni Sabah. […]

IA pernah digelar North Borneo semasa era penjajahan. Semuanya disebabkan kedudukannya yang berada paling atas pulau borneo. Kepelbagaian bentuk muka bumi yang istimewa menyimpan seribu satu cerita dan sebahagiannya masih menjadi misteri sehingga hari ini pasti menarik perhatian sesiapa sahaja yang datang ke tanah bertuah ini. Jadi jum kita tinguk sikit trivia pasal ni Sabah. Bangganya jadi orang Sabah.
Sering dirujuk Sabah negeri di bawah bayu adalah disebabkan kedudukan Sabah yang sangat strategik di bawah laluan angin monsoon. (Nda juga bah selalu kena landa ribut, terima kasih pada negara jiran Filipina yang kiranya pelindung Sabah.
Sabah dapat nama dari pokok pisang yang dipanggil ‘Pisang Sabaa’.
Di hutan Sabah (pulau borneo) terdapat bunga terbesar di dunia iaitu Bunga Refflesia yang juga merupakan Bunga Rasmi Sabah.
 Rafflesia
Sabah juga menjadi penghuni gajah terkecil di dunia iaitu Borneo Pygmy Elephant yang hanya dapat dapat dijumpai di hutan-hutan Sabah dan kawasan pulau borneo seja. (ironi banyak suda ni gajah mati kena bunuh maw ambil gading dia..)
Gajah
Hutan hujan tropika di borneo merupakan hutan hujan tropika paling tua di dunia iaitu menjangkau 130 juta tahun , 70 juta tahun lebih tua dari hutan Amazon di Brazil. (mesti anaconda borneo lagi besar.. hohohoo)
Sabah juga ada besen yang paling besar di dunia(hahaxx). Maliau Basin atau Lembangan Maliau berbentuk macam besen disempadani tebing tinggi merupakan kawasan hutan misteri yang tidak pernah diteroka selama berjuta-juta tahun dan akhirnya diwartakan sebagai ‘Lost World of Sabah’. Maliau Basin juga merupakan kawasan paling banyak air terjun di Malaysia. (baca lebih lanjut di www. Amazingsabahborneotravel.com)
MaliauBasin_1
Taman Negara Kinabalu, Sabah merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO yang pertama diwartakan di Malaysia pada 2 December 2000 selain Gua Mulu di Sarawak. Luasnya lebih tu Singapura iaitu 75370 hektar. Juga merupakan Taman Negara yang pertama ditubuhkan di Malaysia.
Via ferrata yang tertinggi di dunia ada di Gunung Kinabalu (Guiness Book of Record) dengan ketinggian antara 3.400m dan 3.800m. (via ferrata ialah jalan gunung terdiri daripada rel,anak tangga dan kabel yang menancap pada batu)
via-ferrata-Mt-Kinabalu
Pokok Seraya Kuning Siput (Shorea faquetiana) merupakan pokok tropika tertinggi di dunia dengan ketinggian 88.32m juga terletak di Tawau Hills Park, Sabah. (ke 10 tertinggi di dunia kalau tidak kira jenis pokok)
Pulau Sipadan tersenarai dalam 77 bentuk muka bumi yanag ajaib dan terbaik di dunia oleh New 7 Wonders of Nature Votes Committee. (. Pulau Sipadan terbentuk daripada sebuah gunung berapi di dasar laut dan satu-satunya pulau di Malaysia yang bersifat demikian)
Sabah adalah sebuah Negara sebelum pembentukan Malaysia. Sabah telah dimerdekakan oleh Brtish pada 31 Ogos 1963. (Baca kupasan lebih lanjut di diari-alaminda.blogspot.my dan wikipedia.org/sejarah_Sabah)
Perhatian:
Penulisan di atas adlah bersumber drpd artikel dalam buku, surat khabar dan artikel online yang boleh dipercayai. Segala kekurangan dan kesilapan adalh dari diri penulis sendiri. Untuk lebih kompom sila baca artikel yang lain juga k. Harap artikel ini dapat membantu. Peace no war V

sueyo

Senior Editor
Share this:

Comments

No comments yet. Leave a reply to start a conversation.

Comments are closed

Subscribe to Zoned

By signing up, you agree to receive our newsletters and promotional content and accept our Terms of Use and Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.

ADVERTISEMENT

Recommended

ADVERTISEMENT