20 Gincu Ternama Mengandungi Kandungan Plumbum Tertinggi

Pasti ramai perempuan setuju memakai gincu membuatkan diri lebih cantik sekaligus meningkatkan keyakinan diri. Tetapi benarkah gincu boleh memudaratkan kesihatan seseorang itu? Dalam satu kajian kecil di Amerika, penyelidik meminta sekumpulan remaja perempuan menyerahkan gincu dan glosses mereka dan menguji mereka untuk logam toksik, termasuk plumbum dan kadmium. Walaupun kandungan logam diubah secara meluas daripada […]

Pasti ramai perempuan setuju memakai gincu membuatkan diri lebih cantik sekaligus meningkatkan keyakinan diri. Tetapi benarkah gincu boleh memudaratkan kesihatan seseorang itu?
Dalam satu kajian kecil di Amerika, penyelidik meminta sekumpulan remaja perempuan menyerahkan gincu dan glosses mereka dan menguji mereka untuk logam toksik, termasuk plumbum dan kadmium. Walaupun kandungan logam diubah secara meluas daripada jenama kepada jenama, mereka mendapati bahawa wanita yang memakai gincu dua hingga tiga kali setiap hari boleh menelan melebihi 20 peratus daripada jumlah harian yang yang dianggap selamat di minum lebih lagi-bagi aluminium, kadmium, kromium, dan mangan.
Bergantung kepada pengambilan, dalam beberapa kes ada wanita yang telah melebihi pengambilan harian yang disyorkan untuk kromium, aluminium dan mangan. Plumbum ialah logam yang seharusnya perlu dielak pendedahan sepenuhnya, telah dikesan hampir 75 peratus daripada sampel yang diuji.
Sebahagian daripada bahan kimia ini adalah berbahaya, cadmium sebagai contoh, ialah karsinogen yang telah dijumpai di dalam biopsi kanser payudara dan terbukti menyebabkan sel-sel kanser semasa dalam eksperimen makmal. Logam sering digunakan dalam pewarna mineral, yang memberikan pigmen warna pada gincu, dan juga sering didapati di dalam tanah dan air bawah tanah.
Apa yang penting sebenarnya pendedahan yang membantu pengguna memahami dan menghadkan pendedahan harian mereka.
Kerana tahap plumbum yang tinggi di kalangan orang dewasa boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan dari keguguran hingga kepada sawan. Manakala pendedahan plumbum di kalangan kanak-kanak boleh membawa kepada kerosakan otak yang kekal dan mungkin juga boleh menyebabkan jenayah.
FDA telah menjalankan dua kajian susulan, satu pada tahun 2009 dan satu pada tahun 2012. Kedua-dua kajian mendapati sehingga 7.19 bahagian per juta lebih plumbum, dalam sampel gincu diuji.
Berikut adalah 20 gincu yang mengandungi plumbum yang tertinggi daripada kajian FDA 2012 ke atas 400 warna gincu:
Gincu
Takut dengan pengambilan logam berat tapi tetap mau memakai lipstick? Ujian FDA 2012 telah mendapati kurang daripada satu per juta plumbum yang terdapat dalam jenama Wet n ‘Wild, Bobbi Brown, dan gincu jenama Shiseido.
Jika mahu, kamurang juga boleh membuat semakan pada organisasi yang mempunyai pangkalan data yang mempunyai maklumat mengenai produk kosmetik dan bahan-bahan yang berisiko yang ada di dalam produk tertentu.
Ini ujian yang anda boleh lakukan untuk gincu anda:
1. Calitkan sedikit gincu di atas tangan anda👋
2. Gunakan cincin emas untuk menanggalkan gincu tersebut💍
3. Jika gincu anda bertukar kepada warna hitam,maka ia mengandungi ‘lead’.
*Kebanyakan jenama luar negara yang disenaraikan sebab kalau kita masukkan jenama Malaysia sini kompom banyak yang protes dan cakap kita sengaja maw jatuhkan nama produk tempatan. Paling penting buat research sendiri sebelum mengguna suatu produk. Maw maklumat lagi tepat pi baca artikal lain.
sumber motherjohns

Khairilizwan

Senior Editor
Share this:

Comments

No comments yet. Leave a reply to start a conversation.

Comments are closed

Subscribe to Zoned

By signing up, you agree to receive our newsletters and promotional content and accept our Terms of Use and Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.

ADVERTISEMENT

Recommended

ADVERTISEMENT