Disebalik Nama Keningau

Adakah anda tau cerita disebalik nama Keningau? Dulu-dulu Daerah Keningau terkenal dengan pokok kayu manis. Kayu manis ketika itu lebih dikenali sebagai “POKOK KONINGAU” oleh penduduk tempatan. Kayu Koningau ini mimang terkenal di kalangan penduduk tempatan sebagai bahan rempah dalam masakan sehingga mendapat jolokan “Raja Rempah Ratus”. Kemasyhurannya telah menarik perhatian ramai saudagar-saudagar asing untuk memperdagangkannya di […]

Adakah anda tau cerita disebalik nama Keningau?
Dulu-dulu Daerah Keningau terkenal dengan pokok kayu manis. Kayu manis ketika itu lebih dikenali sebagai “POKOK KONINGAU” oleh penduduk tempatan.
Jambatan Sg. Pegalan, Keningau
Kayu Koningau ini mimang terkenal di kalangan penduduk tempatan sebagai bahan rempah dalam masakan sehingga mendapat jolokan “Raja Rempah Ratus”.
Kayu manis disebalik nama keningau
Kemasyhurannya telah menarik perhatian ramai saudagar-saudagar asing untuk memperdagangkannya di pasaran antarabangsa.
Permintaan ramai yang tinggi terhadap kayu manis menyebabkan daerah ini begitu terkenal di mata saudagar-saudagar tempatan dan asing.
Kalau kamurang maw tau durang la yang  mula-mula memberi gelaran “Kampung Keningau” pada daerah ini sempena nama pokok kayu Koningau(kayu manis). Ini supaya memudahkan durang mengenali kawasan sumber utama kayu manis.
Pekan Keningau
Nama “KENINGAU” terus masyhur dan terkenal serta kekal sehingga ke hari ini sebagai sebuah daerah yang tertua dan terbesar di Bahagian Pedalaman Sabah.
Mengikut isitlah saintifik kayu manis disebut dengan nama Cinnamomun Burmanii dan tergolong dalam familia Lauraceae.
 
Sumber Majlis Daerah Keningau

Khairilizwan

Senior Editor
Share this:

Comments

No comments yet. Leave a reply to start a conversation.

Comments are closed

Subscribe to Zoned

By signing up, you agree to receive our newsletters and promotional content and accept our Terms of Use and Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.

ADVERTISEMENT

Recommended

ADVERTISEMENT