Disebalik Nama Papar

Sebut pasal asal-usul nama Papar, terdapat cerita bagaimana Daerah Papar ni dapat  namanya. Antaranya ialah kerana keadaan tanah kawasan Papar itu sendiri yang rata dan landai.  Orang Brunei adalah antara penduduk awal yang mendiami Papar. Dan dalam bahasa Brunei, tanah landai dan rata disebut “papar”. Manakala terdapat satu lagi cerita tentang nama Papar iaitu “papar” bermaksud batang-batang kayu hanyut yang […]

Sebut pasal asal-usul nama Papar, terdapat cerita bagaimana Daerah Papar ni dapat  namanya. Antaranya ialah kerana keadaan tanah kawasan Papar itu sendiri yang rata dan landai.  Orang Brunei adalah antara penduduk awal yang mendiami Papar. Dan dalam bahasa Brunei, tanah landai dan rata disebut “papar”.

Asal usul nama Papar

Pekan Papar


Manakala terdapat satu lagi cerita tentang nama Papar iaitu “papar” bermaksud batang-batang kayu hanyut yang banyak terdampar apabila berlaku banjir. (nda pasti itu bahasa kaum yang mana satu).
Papar

Gambar hiasan


Sebelum British memulakan pentadbiran mereka, Papar telah ditadbir oleh pembesar-pembesar tempatan. Ketua daerahmya adalah seorang yang berbangsa bajau  iaitu Datu Amir Bahar. Beliau pernah memimpin satu pemberontakan untuk  menghalau seorang pembesar Brunei yang pada ketika itu menguasai Daerah Papar.
Pembesar Brunei tersebut setelah dihalau keluar dari Papar, kemudiannya telah  menyerah daerah ini kepada dua orang asing iaitu Overbeck dan dua beradik Dent  pada tahun 1877.
Sementara  itu, pegawai British yang pertama ditugaskan di Papar ialah H.L. Leicester. Beliau telah mula bertugas pada bulan Februari 1878 dengan penuh harapan bahawa  beliau boleh mententeramkan keadaan di Papar supaya usaha untuk memperoleh  hasil ekonomi dari kawasan ini boleh dipertingkatkan.
Walau  bagaimanapun, pentadbiran awal British di Papar tidak bertahan lama kerana  masalah kesulitan kewangan.
Ikuti sejarah Papar seterusnya pada penulisan akan datang k atau anda bulih check sendiri di arkib negeri.
Sekian.
 

Khairilizwan

Senior Editor
Share this:

Comments

No comments yet. Leave a reply to start a conversation.

Comments are closed

Subscribe to Zoned

By signing up, you agree to receive our newsletters and promotional content and accept our Terms of Use and Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.

ADVERTISEMENT

Recommended

ADVERTISEMENT