Take a fresh look at your lifestyle.

Sejarah Si Gunting, Pahlawan Kota Marudu

514

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Bagi mereka yang baru mendengar nama Si Gunting atau pernah dengar tapi tidak tahu maklumat lanjut mengenai pahlawan ulung ini. Anda harus membaca artikel ini sehingga habis.

 

Foto : Si Gunting

Si Gunting merupakan pahlawan terulung dari suku kaum Dusun. Beliau dilahirkan di Serinsim pada tahun 1859. Si Gunting dikenang dan dihargai disebabkan jasa beliau dalam usaha menentang penjajahan British.

Ketika usianya 35 tahun, beliau telah menjadi wira dalam pemberontakan menentang penjajahan British. Beliau serta pengikutnya telah melancarkan perang Gerila terhadap british dan mereka berjaya memusnahkan balai polis yang telah dibina oleh pihak british di kg Serinsim. Pada ketika itu,  british telah mengisytiharkan perang yang dikenali sebagai Perang Si Gunting diantara tahun 1894 hingga 1901.

Selepas 7 tahun berperang kedua-dua pihak bersetuju untuk menandatangani perjanjian damai. Maka tamatlah perang diantara kedua-dua pihak.

Si Gunting telah meninggal dunia pada tahun 1905 ketika beliau berusia 47 tahun. Makam si Gunting terletak di Taman Kinabalu Sub-stesen Serinsim, Kota Marudu.

 

Foto : Makam si Gunting

Foto : Lokasi Makam si Gunting

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.