Take a fresh look at your lifestyle.

OMICRON COVID-19 YANG PERTAMA DIKESAN DI SABAH

97

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

OMICRON COVID-19 YANG PERTAMA DIKESAN DI SABAH

Menurut kemas kini daripada Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini, Sabah dan Labuan masing-masing mencatatkan kes Omicron Covid-19 pertama yang diimport dari Arab Saudi.

Omicron variant may have picked up a piece of common-cold virus | Reuters
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/omicron-variant-may-have-picked-up-piece-common-cold-virus-2021-12-03/

Kes Sabah tiba di Malaysia pada 18 Dis akibat ziarah umrah dan pesakit diletakkan di bawah Kategori-2 yang merupakan sebutan untuk jangkitan dengan gejala ringan manakala kes di Labuan tiba dari negara Teluk pada 21 Dis dan merupakan pesakit Kategori-1 atau kes tanpa gejala.

Kes Sabah adalah dalam kluster Millenium Saudi di Sandakan, dan merupakan satu-satunya kluster berkaitan umrah yang dilaporkan di Sabah setakat ini. Kini, Sabah mempunyai 18 kes terdiri daripada 13 jemaah dan lima kontak rapat menurut Pengarah Kesihatan Sabah Datuk Dr Rose Nani Mudin.

Perkembangan terbaru ini menimbulkan persoalan sama ada kes Covid-19 yang lain dalam kluster itu juga akan diuji positif untuk Omicron apabila lebih banyak hasil penjujukan genom keseluruhan masuk dan juga sama ada lebih banyak jangkitan tempatan akan ditemui dalam kluster itu.

“Kedua-dua kes itu adalah sebahagian daripada 58 kes baharu Omicron di seluruh negara termasuk empat jangkitan tempatan di Kedah.” Tambah Khairy.

Empat kes tempatan itu dipercayai dijangkiti oleh seorang yang pulang dari umrah yang positif Omicron. Daripada 54 kes import, 39 adalah dari Arab Saudi, 7 dari UAE, 4 dari United Kingdom, 2 dari Nigeria dan masing-masing 1 dari Kazakhstan dan Perancis.

Kini terdapat sejumlah 122 kes di seluruh negara daripada varian penyebaran yang pantas di seluruh dunia, yang dilaporkan mempunyai keupayaan untuk menghantar tiga hingga empat kali lebih cepat daripada varian Delta.

Walaubagaimanapun, walaupun penularan pantas Omicron, pihak berkuasa kesihatan di sesetengah negara melaporkan bahawa varian tersebut hanya menyebabkan penyakit ringan pada pesakit, tidak seperti Delta.

Jemaah umrah ketika ini masih dalam kepulangan dari Arab Saudi, salah satu daripada 18 negara yang disenaraikan oleh Malaysia mempunyai risiko tinggi jangkitan Omicron.

Pada 25 Dis lalu, Khairy berkata sebahagian besar orang yang pulang umrah melanggar peraturan kuarantin rumah mereka seperti menerima tetamu.

Malaysia telah menangguhkan sementara perjalanan umrah mulai 8 Jan bagi membendung penularan Omicron di negara ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.