Take a fresh look at your lifestyle.

Misteri Komburongoh -Tenaga Yang Tersembunyi

667

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Komburongoh merupakan satu istilah kepada satu jenis tumbuhan yang penting dalam ritual keagamaan Dusun kuno. Dalam konteks botani, komburongoh merupakan sejenis ‘rumput’. Orang Melayu memanggilnya sebagai “rumput jerangau”. Dalam konteks keagamaan kuno Dusun, ianya merupakan alat medium yang menghubungkan Bobolian dengan alam spiritual (ghaib). Dalam bahasa spiritual Momolianisme pula, tumbuhan ini merupakan semangat yang berunsur “masculine” yang dibangki (membahagi menjadi dua lalu memberikan nama kedua (nama spiritual) dengan satu nama, iaitu “rinokian”, iaitu semangat yang berunsur “feminine”.
fb_img_1477387499332
komburongoh
Cara membuat komburongoh secara ringkasnya seperti berikut :
1. Bobolian akan mencabut Komburongoh, membersihkannya lalu memotongnya. Rinait Mongkorot (mantra semasa memotong) akan diucapkan pada saat memotong tumbuhan ini.
2. Setelah dipotong, Bobolian akan menjalankan ritual “Mongombolit” (memisah-misahkan) di mana Bobolian memisah-misahkan yang mana bahagian potongan yang ada “sundu” (kuasa) dan mana yang tidak memiliki “sundu”. Pada saat memisah-misahkan potongan-potongan ini, Bobolian akan mengucapkan Rinait Mongombolit (mantra).
3. Selepas itu, Bobolian akan menajamkan bambu, lalu mula menjalankan ritual “marangkai” (proses membuat kalung), iaitu mencucukan potongan-potongan Komburongoh di bambu yg ditajamkan. Setelah itu, ianya akan dikeringkan. Pada saat Komburongoh dirangkai, Bobolian akan mengucapkan Rinait Marangkai. Saat Rinait ini diucapkan, semangat Komburongoh akan berkomunikasi dengan Bobolian.
4. Setelah kering, potongan-potongan tadi dijadikan kalung dengan menggunakan tali dan siap untuk dipakai. Untuk memakainya, Bobolian selalunya akan membangunkannya dengan contoh Rinait di bawah ini :
Posik ku diti rinangkai
Tudau ku diti kinoruod
Rinangkai ku Komburongoh
Rinoud ku Rinokian.
komburongoh
Sebagai catatan tambahan, orang tua dulu-dulu (nenek muyang) selalunya membawa komburongohnya ke hutan selama beberapa bulan untuk dibawa bertarak (bertapa). Setelah selesai bertarak, komburongohnya itu akan disangkutkan pada sebatang pohon besar di hutan utk mengujinya. Kalau pokok itu layu mati selepas beberapa hari, maka komburongoh itu sudah memiliki “Sundu (kuasa)” yang sangat kuat.
Sumber Aki Rumantai- 2015

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.