Take a fresh look at your lifestyle.

Asal-usul Nama PENSIANGAN

287

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Nama daerah Pensiangan berasal daripada pertemuan atau percantuman dua batang sungai yang mengalir. Percantuman atau pertemuan ini membawa kepada terjadinya nama ‘PENSIANGON’ dalam panggilan Bahasa Murut.
Orang dulu-dulu sebilangannya tinggal dipinggir kuala dan batang sungai yang mengalir ini. Mereka membuat pondok-pondok dipinggir sungai tersebut sebagai tempat kediaman mereka.
pensiangan
Apabila sudah sekian lama tinggal di kampung ini maka tibalah penjajah Borneo di situ. Penjajah ini dikenali “Chartered Company”. Seorang daripada Ketua Cartered Company tersebut bertanya berkenaan dengan nama kampung tersebut, lalu penduduk kampung tersebut memberitahu bahawa kampung ini dipanggil “Pensiangon”. Sebaik saja perkataan itu didengar oleh Ketua Chartered Company tadi, maka ia memanggil nama Pensiangon menjadi Pensiangan.
Sehingga kini Pensianganlah yang digunakan. Manakala nama Nabawan adalah sebagai pusat pentadbiran dan ianya sebagai pekan Nabawan dalam daerah Pensiangan. Kami akan bawakan lagi sejarah daerah Pensinagan ni di masa akan datang k.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.