Take a fresh look at your lifestyle.

ASAL USUL NAMA KUDAT

243

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Kudat suatu ketika dulu lebih dikenali di kalangan masyarakat tempatan sebagai “Tanjung Berungus” dan kadangkala juga disebut dengan nama “Tambarungan”. (Rasanya nama ini pun mesti mempunyai maksud dalam bahasa penduduk tempatan).
Nama Kudat
Semasa kedatangan awal peniaga-peniaga Cina di Tanjung Berungus, durang hairan melihat sejenis rumput yang banyak tumbuh di merata-rata tempat. Jadi durang pun bertanya kepada penduduk tempatan yang terdiri daripada suku kaum Rungus ( Penduduk asal daerah Kudat ) yang kemudiannya memberitahu bahawa rumput yang menjadi tanda tanya di kalangan mereka itu ialah “Kutad” yang membawa maksud “rumput lalang” dalam bahasa Rungus.

Nama Kudat
Kaum Rungus

Sebutan “Kutad” oleh peniaga-peniaga Cina itu tadi tidak tepat maka lahirlah nama Kudat yang asalnya daripada rumput lalang (Kutad). Akhirnya, kawasan yang ditumbuhi rumput lalang berkenaan menjadi pusat pertemuan peniaga-peniaga imigran dengan orang tempatan untuk menjalankan aktiviti perniagaan berjual beli secara tradisi.
Nama Kudat
Tamu Kudat

Sementara versi daripada suku kaum Binadan pulak, nama Kudat asalnya daripada perkataan “takkudad aku” yang membawa maksud “ Terkejut aku “. Menerusi cerita, kununnya salah seorang daripada suku kaum Binadan terperanjat dengan bunyi sebuah kapal yang bernama “SANTI” yang ketika itu sedang berlayar dari Limau-Limauan ke Tanjung  Berungus. Peristiwa itu memberikan mereka idea dan bersetuju untuk menamakan Tanjung Berungus sebagai KUDAT. (mungkin ka yang takajut tu urang penting sampai dia sinang-sinang bulih tukar nama tempat??.. emm)
Kudat
Trademarak Kudat

Dua versi cerita itulah yang menjadi kepercayaan dan cerita turun temurun penduduk berkenaan asal usul nama daerah Kudat. Walau apapun ceritanya, ini yang menjadikan kenapa daerah-daerah di Sabah unik kerana setiapnya pasti mempunyai kisah yang menarik dan misteri (hohoo).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.