Take a fresh look at your lifestyle.

3 AKTIVITI SEMASA PANDEMIK !

67

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Masa pandemik sekarang, kita semua terkurung di rumah.Ada yang stress sebab buat kelas atas talian. Anak-anak menangis kebosanan di rumah. Tapi kita mana boleh kalah dengan takdir ni. Kita mesti cari jalan penyelesaian supaya kita hadap ni pandemik dengan tenang. Sebenar banyak aktiviti semasa pandemik yang boleh kita lakukan. Jadi hari ni mau kongsi sikit apa yang kita boleh buat semasa berkurung dalam rumah.

  3. AKTIVITI PERMAINAN PAPAN

Banyak yang berkerja terkandas dalam rumah sebab terpaksa berkerja dari rumah. Tapi kita tidak boleh juga terlampau berkerja sebab boleh menyebabkan kita tertekan.

Sekali-sekala kita mesti juga luangkan masa kita dengan anak-anak kita. Salah satu cara terbaik kalau bagi min adalah dengan kasi keluar permainan papan yang ada di rumah kamu tu. Jangan biarkan dia berkarat.

Aktiviti Semasa Pandemik

                                                                               SAHIBA

 

Aktiviti Semasa Pandemik

CONGKAK

Dengan cara ni, kita boleh luangkan masa kita sama anak-anak kita supaya dorang pun tidak kebosanan.

Hubungan silaturahim juga dapat kita kasi erat sebab kalau terlampau tertekan masa bekerja, kita kadang-kadang lepaskan geram kita sama anak-anak.

Permainan yang melibat satu keluarga adalah cara terbaik supaya mental, fizikal kita sentiasa sihat apatah lagi untuk anak dan isteri kita.

  2. LAKUKAN AKTIVITI SENAMAN

Kalau terkurung dalam rumah saja, badan kita akan kurang pergerakan apatah lagi yang menghadap komputer 24 jam.

Ini boleh menyebabkan badan kita akan sakit terutama sekali di bahagian leher. Mata kita pun tidak boleh selalu menghadap komputer sebab ini akan mengakibatkan mata kita terkena sinaran biru yang bahaya dari skrin komputer.

Yang seterusnya ni, min cadangkan kita untuk bersenam atau lakukan aktiviti-aktiviti yang dapat kasi tingkat kita punya imun badan.

 

Aktiviti Semasa Pandemik

Sumber: https://www.scripps.org/news_items/7027-kids-and-exercise-promoting-physical-fitness-at-home

Aktiviti yang melibatkan fizikal,mental dan jasmani boleh meningkatkan sistem imun dan kecergasan kita setiap hari. Jadi jangan kasi malas tu diri walaupun terkurung di rumah. Tempat senaman itu tidak kira, yang paling penting macam mana kita lakukan senaman dan efektif atau tidak senaman kita tu.

  1. AKTIVITI MONONTON FILEM DI RUMAH

Okay gais, kita tahu masa pandemik ni memang banyak tempat ditutup untuk mengelakkan SOP tidak terjaga.

Ini termasuklah juga panggung wayang iaitu tempat kita tengok filem-filem terbaru. Malangnya, kita mesti duduk di rumah dan tidak boleh ke tempat-tempat yang ditutup.

Jadi min syorkan untuk luangkan masa dengan keluarga kamu untuk “stay at home” dan menonton filem yang ada sedia di rumah. Ini pun salah satu cara untuk kita mengeratkan lagi hubungan kita bersama-sama dengan keluarga kita.

Aktiviti Semasa Pandemik

Sumber: https://www.abc.net.au/news/2012-10-25/family-watching-television/4331978?nw=0

 

Jangan jadikan pandemik ini sebagai penghalang untuk kita buat apa yang kita mau. Sebenarnya, masa pandemik ni lah masa untuk kita luangkan masa dengan keluarga kita, tingkatkan kreativiti kita dan ubah diri kita supaya jadi lebih sihat. Apa-apa pun STAY SAFE dan STAY AT HOME

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.